Jurij Križnič

Prejemnik nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.

Jurij Križnič je svojo pot violinista začel v Glasbeni šoli v Šempetru pri Novi Gorici. Šolanje je nato nadaljeval na Srednji glasbeni šoli in Akademiji za glasbo v Ljubljani. Prvo zaposlitev je kot violinski pedagog našel prav na matični šoli, na kateri neprekinjeno poučuje že 37 let.

Življenjsko delo prof. Križniča presega okvire dela na GŠ Nova Gorica, saj je leta 1980 ob podpori Silvana Kerševana začel postavljati temelje godalnega oddelka na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emila Komela v Gorici. Učenci prof. Križniča iz zamejstva uspešno nastopajo v zamejstvu in matični domovini ter uspešno opravljajo izpite na državnih konservatorijih.

Med celotno pedagoško kariero se je prof. Križnič nenehno izpopolnjeval in preizkušal nove pedagoške paradigme. Posebej izstopajo njegove motivacijske sposobnosti, saj vedno najde način, da učenci vzljubijo glasbilo in tudi glasbo v širšem smislu. To se odraža tudi v nepreglednem seznamu nagrad in priznanj, ki so jih njegovi učenci prejeli na različnih tekmovanjih, npr.: šest tretjih nagrad, ena druga in ena prva nagrada na republiških tekmovanjih v obdobju 1981–1992, sedem zlatih priznanj na regijskem tekmovanju leta 1999, pet zlatih plaket, ena prva, ena druga in ena tretja nagrada na državnih tekmovanjih, ena prva in štiri druge nagrade na mednarodnem tekmovanju v Povolettu (Italija), ena prva in dve drugi nagradi na tekmovanju Paola Spincicha v Trstu.

Veliko njegovih učencev je svoje življenjsko poslanstvo našlo v glasbi in študij violine nadaljevalo na glasbenih akademijah doma in po svetu. Med njimi najbolj izstopa Petra Kovačič, ki je z uspešno opravljeno avdicijo kot prva Slovenka postala članica elitnega orkestra dunajskih filharmonikov.

Prof. Križnič je bil med letoma 1998 in 2006 vodja aktiva godal Zveze primorskih glasbenih šol. Negova zasluga pa je tudi ustanovitev skupnega simfoničnega orkestra, ki je leta 2002 združil kar trinajst primorskih šol.

Da orkestrsko muziciranje v življenju prof. Križniča igra pomembno vlogo, dokazuje tudi to, da je dolga leta vodil šolski godalni orkester in komorni orkester glasbenega društva Nova iz Nove Gorice, ki je pod njegovo taktirko deloval kar 15 let; v tem času je število članov povečal s 14 na 42 ter si pridobil veliko prepoznavnost.

Za svoje glasbene uspehe je bil tudi večkrat nagrajen. Med drugim je leta 2000 dobil nagrado Republike Slovenije na področju šolstva.

Jurij Križnič je s svojim uspešnim delom glasbenemu svetu podaril številne vrhunske violiniste in pripomogel k popularizaciji klasične glasbe, z vodenjem orkestra Nova pa je omogočil glasbeno izražanje številnim ljubiteljskim glasbenikom.

© 2021 Zveza glasbenih šol Slovenije, vse pravice pridržane. Izvedba: opa!celica.