Matjaž Drevenšek

Prejemnik nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.

MATJAŽ DREVENŠEK je redni profesor saksofona in prodekan za umetniško dejavnost na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Do leta 2017 je kot zunanji sodelavec poučeval tudi na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Kot solist ali član številnih komornih skupin je Matjaž Drevenšek koncertiral po Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Kanadi in ZDA.

Bil je tudi ustanovni član Komornega orkestra solistov Društva slovenskih skladateljev ter stalni solo saksofonist Orkestra Slovenske filharmonije. Krstno je kot poustvarjalec izvedel več kot petdeset del domačih in tujih skladateljev.

Sodeloval je pri dvajsetih diskografskih izdajah ter vodil številne poletne šole in mojstrske tečaje v Evropi, Hongkongu in v ZDA.

Ob tem pa je predsedoval tudi Glasbenemu društvu Saksofonija, ki je leta 2006 v Ljubljani gostilo 14. svetovni kongres saksofonistov, in Zvezi glasbene mladine Slovenije. Od leta 2004 je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici.

Je redni član žirij na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov.

Poleg izjemnega koncertnega delovanja pa ne smemo spregledati tudi pedagoško odličnost Matjaža Drevenška. Njegovi nekdanji dijaki in študentje so uspešni glasbeniki, pedagogi in organizatorji na različnih domačih in tujih glasbenih in glasbeno izobraževalnih ustanovah. Prav tako so prejemniki številnih nagrad na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih. Med njimi velja omeniti štiri prva mesta na tekmovanju TEMSIG. Prejeli pa so tudi številne nagrade za študijske dosežke, in sicer Škerjančeve nagrade, Prešernove nagrade Akademije za glasbo in Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Matjaž Drevenšek je izjemen inštrumentalist in odličen pedagog, ki s svojim delom in z izjemno zavzetostjo prispeva k razvoju in ugledu slovenskega glasbenega šolstva doma in tudi po vsem svetu.

© 2021 Zveza glasbenih šol Slovenije, vse pravice pridržane. Izvedba: opa!celica.