Sijavuš Gadžijev

Prejemnik nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.

Sijavuš Gadžijev se je rodil Azerbajdžanu. Svoje glasbeno izobraževanje je začel na klavirskem oddelku Posebne glasbene šole za izjemno nadarjene otroke. Študij klavirja in kompozicije je nadaljeval na Konservatoriju Petra Iljiča Čajkovskega v Moskvi. Po koncu študija je prevzel mesto profesorja na Posebni glasbeni šoli za izjemno nadarjene otroke na moskovskem konservatoriju, kjer je poučeval do leta 1994. V tem času je vzgojil številne pianiste, ki so se uveljavili na velikih mednarodnih tekmovanjih.

Kot solist je s samostojnimi recitali nastopal po Sovjetski zvezi in Evropi, kot komorni glasbenik pa nastopa v Ljubljanskem klavirskem triu.

Prof. Gadžijev je vodil seminarje in mojstrske tečaje za profesorje v Los Angelesu, Kaliforniji, Budimpešti, Dorthmundu, Beogradu, Zagrebu, v Dubrovniku in na konservatorijih v Italiji.

Od leta 1994 živi in deluje v Italiji in Sloveniji. Od leta 2001 poučuje klavir na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. V dvaindvajsetih letih delovanja v Sloveniji je vzgojil vrsto uspešnih pianistov, ki so na tekmovanjih osvajali najvišja mesta. Med največje uspehe štejejo: pet 1. mest in 1. nagrad na mednarodnih tekmovanjih ter tri 1. mesta in 1. nagrade na TEMSIGU. Številni njegovi učenci zelo uspešno delujejo kot koncertanti in pedagogi, veliko med njimi pa jih še nadaljuje študij klavirja na umetniških akademijah doma in po svetu. Pet izmed njih je za študijske uspehe na srednji šoli prejelo Škerjančevo nagrado.

Sijavuš Gadžijev je redni član žirij na različnih pomembnih mednarodnih tekmovanjih in umetniški vodja mednarodnega tekmovanja Giuliana Pecarja v Gorici, ki poteka redno že vrsto let, začenši z letom 2001.

Delo in uspehi Sijavuša Gadžijeva so slovensko klavirsko šolo dvignili na zavidljivo raven ter s tem močno pripomogli k njenemu ugledu in prepoznavnosti.

© 2021 Zveza glasbenih šol Slovenije, vse pravice pridržane. Izvedba: opa!celica.