Slavko Petek

Prejemnik nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.

Slavko Petek se je v Glasbeni šoli Ormož zaposlil leta 1973, leta 1980 pa že postal njen ravnatelj, kar pomeni, da šolo neprekinjeno vodi že 37 let. Poleg tega vodi tudi pihalni in bobnarski orkester ter trobilni kvintet.

Delo Slavka Petka je bogato in uspešno v vseh pogledih, saj je glasbi že od vsega začetka predan z vsem srcem. Ob tem ga odlikuje tudi izjemna sposobnost motiviranja k ustvarjalnosti, rasti in napredku otrok pa tudi odraslih.

Zelo pomemben je njegov prispevek pri popularizaciji diatonične harmonike, saj je bila Glasbena šola Ormož ena prvih šol, ki je v svoj izobraževalni program vključila tudi to glasbilo. Prav tako je izjemno bogato njegovo delo na področju godbeništva. Med drugim je bil Slavko Petek tudi pobudnik državnega tekmovanja slovenskih godb v zabavnem programu za pokal Ormoža (zdaj Vinka Štrucla), ki bo letos potekalo že dvaindvajsetič. Vrsto let je bil tudi član predsedstva Zveze slovenskih godb, več mandatov član Izvršnega odbora Zveze slovenskih glasbenih šol, dva mandata član Komisije za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča ter en mandat član komisije TEMSIG.

Za svoje uspešno delo na področju razvoja in popularizacije glasbene kulture je prejel številne nagrade, med njimi križ za zasluge CISM (Mednarodne glasbene zveze – za izjemne zasluge na področju godbeništva), častno Gallusovo značko JSKD in plaketo Občine Ormož za posebne uspehe pri družbenem razvoju občine.

Svoje delo je Slavko Petek opisal z besedami: »Moja življenjska pot je tesno povezana z glasbo. Lahko rečem, da je postala del mojega življenja, del mene samega.«

© 2021 Zveza glasbenih šol Slovenije, vse pravice pridržane. Izvedba: opa!celica.