Nastopajoči na koncertu prvonagrajencev v Slovenski filharmoniji

V petek, 26. 4. 2019, ob 19.30 se bodo v veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani predstavili odlični solisti, prvonagrajenci 47. tekmovanja TEMSIG: Jošt Lampret, kontrabas, Lara Hrastnik, harfa in Maja Horvat, violina.

Jošt Lampret je študent kontrabasa na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu red. prof. Zorana Markovića.
Sodeloval je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije, z Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, z EUphony orkestrom ter z orkestri, kot sta Gustav Mahler Jugendorchester in Mediteranski mladinski orkester. Kot solist se je že večkrat predstavil s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije, Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani in Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter na različnih recitalih v organizaciji Festivala Ljubljana ter Glasbene mladine ljubljanske.
Je prejemnik več prvih nagrad na tekmovanju TEMSIG.
Sodeloval je z mnogimi domačimi in tujimi priznanimi glasbeniki, med njimi so Vladimir Jurowski, Marko Letonja, Daniel Rowland, Irena Grafenauer, Mate Bekavac, Zoran Marković, Vlatko Stefanovski, Goran Bojčevski, Marko Hatlak.
Igral je v veliko rednih in priložnostnih sestavih, v klasični in jazz glasbi.

Lara Hrastnik je začela igrati harfo na Glasbeni šoli v Celju, kjer je tudi maturirala. Preteklo študijsko leto je zaključila prvo stopnjo dodiplomskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorice Mojce Zlobko Vajgl. V tem letu pa je na Erasmus izmenjavi na Mozarteumu v Salzburgu pri profesorju Stephenu Fitzpatricku.
Redno se udeležuje tekmovanj in dosega odlične uspehe: prva nagrada na TEMSIG 2012, prvo mesto na Mednarodnem tekmovanju Salieri v Italiji (2013), zlata plaketa na Mednarodnem tekmovanju Društva harfistov Slovenije (2014), druga nagrada na tem tekmovanju leta 2016, srebrna plaketa in nagrada za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja na tekmovanju TEMSIG 2015, na mednarodnem tekmovanju Svirel je prejela dve srebrni plaketi (2013, 2014) in dve zlati (2015) – od tega eno s Triem Coeli, v letu 2016 pa prvo nagrado ter naziv zlate finalistke. Leta 2018 je prejela prvo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG ter posebna priznanja za doseženih 100 točk, za najboljšo izvedbo obvezne skladbe ter za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja.
Januarja 2017 je s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani izvedla Händlov Koncert za harfo v B-duru, op. 4/6,  za kar je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.
Redno koncertira solo, med drugim v ciklu Mladi virtuozi Festivala Ljubljana ter v okviru Glasbene mladine Ljubljanske. Veliko igra z orkestri (tudi kot substitutka v Orkestru Slovenske filharmonije, SNG Opera in balet Ljubljana, Policijski pihalni orkester) in komornimi sestavi (npr. Godalni kvartet Feguš).
Dodatno se je že izobraževala pri znanih profesorjih, kot so: Irina Zingg, Marie-Pierre Langlamet, Anneleen Lenaerts, Petra van der Heide, Diana Grubišić Čiković, Coline-Marie Orliac, Gwyneth Wentink idr.lara hrastnik

 

Ko je Maja Horvat pri sedmih letih prvič prijela v roke violino, še ni vedela, da bo ta inštrument zaznamoval njeno življenje. Vendar ni trajalo dolgo, da je začutila veliko strast do glasbe, in rodila se je ljubezen, ki jo je popeljala na profesionalno glasbeno pot. Glasbeno izobraževanje je začela doma, na rodnih Jesenicah, nato pa nadaljevala v Ljubljani na Konservatoriju za glasbo in balet, kjer ji je že takratni profesor Volodja  Balžalorsky napovedal uspešno mednarodno kariero. Ni se motil. Kmalu je postalo jasno, da je za Majo meja samo nebo in da je Slovenija za brušenje njenega talenta premajhna. Opravila je sprejemne izpite na prestižni glasbeni akademiji Royal College of Music v Londonu, kjer je med vsemi sodelujočimi na avdiciji prejela najboljše ocene, kar samo potrjuje, da gre za bodočo glasbeno umetnico svetovnega kova. Takrat pa se je njena pot šele dobro začela. Znanje prejema od najboljših glasbenikov na svetu, srečala se je z velikimi odri, še bolj zahtevnim občinstvom in najboljšimi pogoji, ki si jih lahko želi. Njene sanje z vsakim nastopom, aplavzom, pohvalo, priznanjem in nagrado postajajo vse bolj in bolj resnične. Samo eno leto po izobraževanju na prestižni šoli Royal College of Music je že prejela drugo nagrado na tekmovanju Grand Prize Virtuoso 2016 v  Londonu. Od tedaj se seznam prejetih nagrad vztrajno podaljšuje. Njen najnovejši uspeh je izjemno 3. mesto in posebna nagrada na Karol Szymanowski International Music Competition 2018. Na ta dosežek je še posebej ponosna zaradi velike konkurence in odmevnosti tekmovanja. Vsaka nagrada posebej je dokaz Majine neizmerne predanosti glasbi, kar so opazili tudi njeni profesorji. Daniel Rowland je mlado glasbenico pohvalil z besedami: »Maja je ena najbolj talentiranih, resnično karizmatičnih violinistk, kar sem jih kdaj koli srečal. Odlikuje jo nenavaden osebni stil in velika strast do glasbe in violine.« Ne glede na vse nagrade in priznanja, ki jih je doslej prejela, jo kot glasbenico najbolj odlikujejo vztrajnost, inovativnost in kreativni pristop. Prav te lastnosti je pri Maji izpostavil Leonid Kerbel, ki meni, da ravno zaradi njih dosega največje uspehe. Majin cilj je jasen, želi si postati solo violinistka in nastopati s svetovno priznanimi orkestri.
Doslej je kot članica orkestra nastopila s Symphonisches Orchester der Jeunesse Leibnitz, Ljubljana International Orchestrom, Filharmoničnim orkestrom RCM in Simfoničnim orkestrom RCM, Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bila zadnje leto srednje šole tudi koncertna mojstrica.
Kot solistka pa je že igrala z Orkestrom Slovenske filharmonije in Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Mendelssohn Chamber Orchestra, Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia, Simfoničnim orkestrom KGBL, Komornim orkestrom Mladi ljubljanski solisti.
Na odru se najbolje počuti kot solistka, uživa pa tudi v igranju v komornih zasedbah. Zelo blizu ji je glasba 20. stoletja, kar pa ne izključuje ostalih obdobij. Kljub številnim priznanjem in zavidanja vrednimi uspehi Maja ostaja z nogami trdno na tleh in ohranja koncentracijo, saj končni cilj še ni tako blizu. Zaveda se, da spanje na lovorikah v njenem svetu ne pripelje nikamor, zato se ves čas še dodatno izobražuje in udeležuje mojstrskih tečajev, kjer je že sodelovala s priznanimi violinskimi pedagogi, kot so SaewonSuh, Vasilij Meljnikov, Ivry Gitlis, Anton Martynov, Alina Ibragimova, Igor Ozim, WonjiKim Ozim, Tatiana Balashova. Mladi violinistki je pri rosnih 22 letih uspelo razviti sproščen način igranja, ki priča o njenem perfekcionizmu, zaradi katerega je Maja vedno popolnoma pripravljena in se na odru ne boji ničesar. Pot do profesionalne kariere je polna vzponov in padcev, ki glasbenika oblikujejo in marsikaj naučijo. Maja je hitro spoznala, da se je za uspeh potrebno žrtvovati in trdo delati. Svoj talent je združila s požrtvovalnostjo in vztrajnostjo ter dokazala, da če želiš, lahko vse spremeniš v glasbo in uresničiš svoje sanje. Na njeni študijski poti jo podpira Rotary club Bled in Ustanova Gallus. Je prejemnica štipendije The Big Give Award na Royal College of Music ter prejemnica finančnih sredstev v projektu Mladi upi, zavoda Zavarovalnica Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti, Vse bo v redu. Finančno jo je podprl tudi Rotary club Zgornji Brnik.

Maja Horvat

Komentarji so zaprti.