TEMSIG – Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev

Največje glasbeno tekmovanje na Slovenskem, z najdaljšim stažem med nacionalnimi tekmovanji, je potekalo že štiriinštiridesetkrat. Preko 550 tekmovalcev se vsako leto med v mesecu marcu predstavi mednarodnim strokovnim žirijam in se poteguje za naslov prvonagrajencev TEMSIG-a.

Vsako leto pod okriljem Zveze slovenskih glasbenih šol poteka tekmovanje TEMSIG, na katerem se predstavijo najboljši mladi slovenski glasbeniki v starostnih kategorijah od 11 do 25 let. V mesecu marcu se v predvidoma desetih tekmovalnih dneh pomerijo tekmovalci v solo disciplinah (klavir, orgle, harmonika, diatonična harmonika, violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara, citre, tamburica, flavta, oboa, klarinet, saksofon, fagot, kljunasta flavta, rog, trobenta, pozavna, tuba, druga konična trobila, tolkala, petje, solfeggio, jazz solo) ter v komornih skupin (kitarski duo, klavirski duo, komorne skupine z godali in s klavirjem, komorne skupine s pihali, komorne skupine s trobili, komorne skupine jazz).

Tekmovalci se zadnji dve leti in na prihodnjem tekmovanju srečujejo na glasbenih šolah primorske regije, v Cerknici, Idriji, Kopru, Novi Gorici, Postojni, v Tolminu in na Vrhniki. Njihove talente ocenjuje približno 40 žirantov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Francije, Srbije in Turčije.

Vsi prvonagrajenci TEMSIG-a se predstavijo javnosti na treh zaključnih koncertih, ki potekajo teden dni po tekmovanju v Ljubljani, Postojni in Mariboru. V okviru koncertov Komisija TEMSIG podeli tudi preko 60 posebnih nagrad, ki jih je prispevajo pokrovitelji tekmovanja. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za kulturo nam nudita pomoč pri izvedbi tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev.

 

© 2015 Zveza glasbenih šol Slovenije, vse pravice pridržane. Izvedba: opa!celica.