Slavnostni koncert ob 200-letnici slovenskega glasbenega šolstva

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je s srebrnim redom za zasluge odlikoval Zvezo slovenskih glasbenih šol za izjemne zasluge pri utrjevanju znanja in razvoju slovenske glasbene kulture ob 200-letnici delovanja slovenskega javnega šolstva.

Odlikovanje je na slavnostnem koncertu v Cankarjevem domu v imenu Zveze slovenskih glasbenih šol (ZSGŠ) prevzel gospod Boris Štih, predsednik zveze, ki se je v imenu veh članic in članov ZSGŠ iskreno zahvalil za čast, zaupanje in podporo njihovemu delu , ki jo je predsednik republike izkazal Zvezi slovenskih glasbenih šol ob 200-letnici delovanja.

V zahvalnem nagovoru je gospod Štih poudaril, da bo današnji dan ostal zapisan v zgodovino, saj s slavnostnim koncertom danes obeležujejo izjemne rezultate kakovosti in odličnosti, ki jih dosegajo njihovi učenci. Poudaril je, da se bo zveza še naprej trudila, da bodo lahko po zvezdah odličnosti posegali vsi, ne glede na ekonomski položaj njihovih staršev, saj je bila prva javna glasbena šola ustanovljena prav z namenom, da bi omogočila glasbeno izobrazbo tudi otrokom iz socialno šibkih okolij.

Med ključnimi nalogami zveze je gospod Štih izpostavil nadaljnje odločno in argumentirano zavzemanje za dostopnost glasbenega izobraževanja vsem otrokom. Glasbene šole namreč niso zgolj in samo izobraževalna institucijam, njihove varovance vzgajajo v odlične, zadovoljne prebivalce naše domovine, nudijo jim ozaveščenost v pogledu etike, domovinske pripadnosti in narodne zavesti. Zahvalil se je vsem ravnateljicam in ravnateljem, ki s skupnimi močmi vsak dan znova dokazujejo kaj zmorejo in znajo. “Znanje je bogastvo, ki ga je vredno plemeniti vse življenje, glasba pa je univerzalna energija, ki povezuje vse ljudi sveta,” je zahvalni nagovor zaključil gospod Štih.

(vir: spletna stran predsednika RS Boruta Pahorja)

Avtor fotografij: Egon Bajt