Hinko Haas (1956–2020)

Umrl je nekdanji dolgoletni član in predsednik Komisije Temsig, Hinko Haas. S svojim delom nam bo ostal v trajnem spominu.

Hinko Haas (1956–2020)

Pianist in redni profesor Hinko Haas je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli v Celju, študij nato nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak in v njenem razredu diplomiral ter končal tudi specializacijo. Kasneje se je izpopolnjeval še pri Rudolfu Kererju v Weimarju, Claudeu Copensu v Bruslju ter kot štipendist švicarske vlade pri Carlu Engelu v Bernu.

Poleg solističnih koncertov je kot klavirski partner in član številnih komornih ansamblov koncertiral z mnogimi znanimi umetniki in ansambli, kot so Les percusions de Strasbourg, Komorni orkester iz Taipeija, sopranistka Ana Pusar Jerič, violinist Igor Ozim, violist Jerzy Kosmala, violončelist Wolfgang Panhofer, pianist Aci Bertoncelj, Ljubljanski klavirski trio, Trio Syringa, trio Pro musica nova … v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Švici, Belgiji, Rusiji, na Tajvanu, Hrvaški, Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini in Črni gori ter nastopal z domačimi in tujimi orkestri in dirigenti. Večkrat je bil gost Festivala Ljubljana, festivalov Ohridsko poletje in Skopska jesen, Svetovnih glasbenih dnevov 2003 … Hinko Haas je snemal za radijske in televizijske hiše v Sloveniji in v tujini, njegovi posnetki so izšli na več zgoščenkah in kasetah pri založbah RTV Slovenija, Helidon in Edizione pizzicato. Njegov repertoar je obsegal solistična, komorna in koncertantna dela vseh stilnih obdobij, zanj so pisali sodobni slovenski skladatelji, intenzivno se je posvečal tudi komorni literaturi.

Prejel je Prešernovo nagrado Akademije za glasbo (1980), Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (1981) ter Nagrado Julija Betteta (2004) Društva glasbenih umetnikov Slovenije za umetniške dosežke in vsestranski prispevek k slovenski glasbeni kulturi.

Na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani je bil zaposlen od 1987., od leta 2005 kot redni profesor za predmet klavir. Bil je predstojnik oddelka za instrumente s tipkami in prodekan za umetniško dejavnost.

Komentarji so zaprti.