Pismo podpore glasbenemu programu RTV Slovenija

Zveza slovenskih glasbenih šol ob novici, da člani Sveta RTV Slovenija razmišljajo o ukinitvi glasbene produkcije RTV Slovenija ter da so upravi naložili izračune, koliko lahko s takšnimi ukrepi RTV Slovenija privarčuje, izraža oster protest glede morebitne izpeljave predstavljenega. Takšna odločitev ne bi vplivala samo na glasbeno produkcijo, ampak bi vodila tudi do odpovedi vitalnih komponent nacionalnega medija – Simfonični orkester, Big Band in pevski zbori od Otroškega in Mladinskega do Komornega pevskega zbora RTV Slovenija.

Zveza slovenskih glasbenih šol deli zaskrbljenost z vsemi, ki jih morebitna izguba teh bistvenih institucij neposredno zadeva. Člani zveze se zavzemamo za ohranitev glasbene produkcije RTV Slovenija, za ohranitev obstoja in vpliva omenjenih orkestrov in zborov, ki so ključnega pomena za negovanje glasbene ustvarjalnosti in dajejo priložnosti za rast glasbenikov. Pri ohranjanju teh orkestrov in zborov ne gre le za ohranjanje kulturne dediščine – gre tudi za podpiranje nenehnih glasbenih inovacij in razvoja, ponujanje novih izzivov in sodelovanj glasbenikom ter zagotavljanje platforme za umetniško izražanje, ki globoko odmeva v skupnosti.

Vsekakor pa so te institucije – Simfonični orkester, Big Band in pevski zbori na RTV Slovenija – neprecenljive za današnje in bodoče dijake ter študente glasbe. Služijo kot pomembna pot za raziskovanje in oblikovanje njihove glasbene prihodnosti. Praktične izkušnje ter možnosti sodelovanja, ki jih ponujajo ti orkestri in zbori, so bistvenega pomena za celovit razvoj. Mladim glasbenikom ti orkestri in zbori ponujajo več kot le priložnost za nastopanje; ponujajo realno osnovo za uporabo naučenega v profesionalnem okolju – služijo kot navdih in postavljajo standarde odličnosti, ki si jih prizadevajo doseči. Poleg tega te izkušnje pogosto oblikujejo njihove karierne poti, saj zagotavljajo dragoceno mreženje, razvoj spretnosti in globlje razumevanje sveta glasbe. Ukinitev omenjenih institucij, si upamo trditi, bo študente glasbe prikrajšala za te ključne učne izkušnje, ovirala njihovo rast in omejila njihovo izpostavljenost profesionalnim glasbenim okoljem. Bistvenega pomena je prepoznati in ohraniti te priložnosti v korist sedanjih in prihodnjih generacij glasbenikov ter jim zagotoviti dostop do uveljavljenih institucij, ki lahko oblikujejo njihova glasbena potovanja in prispevajo k njihovemu prihodnjemu uspehu.

Velik prispevek k podpori in razvoju kulturnih (med njimi tudi glasbene) dejavnosti – tako profesionalnih kot ljubiteljskih – v Sloveniji imajo tudi regionalni RTV centri s svojimi radijskimi in televizijskimi programi. Vemo, kako pomembno je za kulturne ustvarjalce in izvajalce doseči publiko, in regionalni centri s svojo produkcijo predstavljajo zelo pomembno vez med tema dvema poloma: skrbijo za podporo in promocijo ustvarjalcev, hkrati pa izobražujejo publiko.

Zveza slovenskih glasbenih šol je tako odločno:

• PROTI ukinjanju regionalnih centrov RTV in njihovih radijskih ter televizijskih programov – ključnih regionalnih medijev, ki predstavljajo pomemben prispevek k informiranju, promociji in izobražujevanju;

• PROTI ukinjanju glasbene produkcije – enega najvitalnejših, kulturno-zgodovinsko najbogatejših delov RTV Slovenija, ki nam daje tisto, kar je v svetu še edino univerzalno in nepokvarjeno, iskreno najlepše – to je GLASBA. Živa, močna, inspirativna, bogata, državotvorna tradicija Slovenije.

 

V priponki podpisan dokument, ki ga Zveza slovenskih glasbenih šol naslovila na Glasbeno produkcijo RTV Slovenija 29. 11. 2023:
Pismo podpire glasbeni produkciji RTV Slovenija.pdf

 

 

Komentarji so zaprti.