TEMSIG – Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev

Zveza slovenskih glasbenih šol in komisija TEMSIG od leta 1972 nepretrgoma organizirata državno tekmovanje mladih glasbenikov in nekoliko mlajše baletno tekmovanje, imenovano BALTEK, ki med drugim skrbita za povezovanje in kakovostno rast in razvoj slovenske glasbene kulture, za prepoznavnost in odličnost slovenskega glasbenega šolstva v mednarodnem okolju. Mnogi, danes mednarodno uveljavljeni ambasadorji slovenske glasbene kulture so ravno na tekmovanju TEMSIG dobili prve potrditve in možnosti za afirmacijo v mednarodnem prostoru. Tekmovanje v posamezni disciplini poteka na vsaka tri, pri baletu na dve leti, razporejeno je v starostne kategorije do 25. leta starosti.

Tekmovanje TEMSIG je zaradi visokega nivoja in mednarodne primerljivosti od leta 1992 član organizacije EMCY (European Music Competition for Youth). Pomembno vez z mednarodnimi glasbenimi inštitucijami predstavljajo žiranti, ki prihajajo iz najbolj prestižnih glasbenih univerz in ustanov iz cele Evrope. Ti na tekmovanju mlade slovenske talente spoznajo, jih povabijo na koncerte, univerze, festivale, v gledališča. Nagrajenci tekmovanja TEMSIG (glasbeno tekmovanje)  in tekmovanja BALTEK (baletno tekmovanje) so praviloma na kasnejši poklicni poti nosilci glasbenega  življenja v Sloveniji kot dirigenti oziroma člani obeh profesionalnih simfoničnih in opernih orkestrih, v policijskem in vojaškem pihalnem orkestru ter v big bandu RTV Slovenija ali odlični pedagogi. Mnogi so uspešni v tujini.

V času pred tekmovanjem se v različnih, tudi najmanjših okoljih v Sloveniji, zvrsti preko sto koncertnih dogodkov; po koncu tekmovanja pa izbrani zmagovalci nastopijo na zaključnem koncertu prvonagrajencev.

Veliko dodano vrednost tekmovanju predstavlja vrsta slovenskih glasbenih novitet, ki jih prav za tekmovanje napišejo, praviloma, mladi slovenski skladatelji. Spodbujanje slovenske glasbene ustvarjalnosti, visok nivo zahtev in izjemni nastopi mladih glasbenikov in baletnih plesalcev so tisti, ki Zvezi slovenskih glasbenih šol in komisiji TEMSIG, kljub  velikim organizacijskim in finančnim zahtevam, dajejo navdih in voljo, da ta zahtevni projekt z zmeraj manj finančne podpore države vsako leto izpeljejo.

Komisijo TEMSIG imenuje Zveza slovenskih glasbenih šol, sestavljajo jo ravnatelji glasbenih šol in predstavnik Akademije za glasbo. Člani komisije svoje delo opravljajo brezplačno.

Sestava komisije TEMSIG:

Iztok Babnik, predsednik (GŠ Koper), Miha Rogina, podpredsednik (AG Ljubljana), Polonca Češarek, članica (KGBL), Helena Valerija Krieger, članica (Konservatorij za glasbo in balet Maribor), Erna Lukač, članica (GŠ Murska Sobota), Daniel Ivša, član (GŠ Brežice), Radmila Bikić Magdić, predsednica ZSGŠ (GŠ Slovenska Bistrica).

Kontakt – elektronska pošta: info@temsig.si

© 2021 Zveza glasbenih šol Slovenije, vse pravice pridržane. Izvedba: opa!celica.