Zmaga slovenskih tolkalcev na mednarodnem tekmovanju v Luksemburgu

V Luksemburgu je od 10. do 18. februarja 2018 potekalo mednarodno tekmovanje tolkalnih duov z nazivom International Percussion Competition Luxembourg, na katerem sta med 21 vrhunskimi tolkalnimi pari z vsega sveta zmagala Slovenca Jan Čibej in Luka Poljanec. Duo Dendrocopos, kot sta si nadela ime, je poleg 1. nagrade prejel tudi nagrado občinstva.

Mlada slovenska glasbenika sta dosegla izjemen uspeh v svetovnem merilu. Njun dosežek ne priča le o uspehu dveh posameznikov, pač pa tudi o kakovosti slovenskega glasbenošolskega izobraževanja, o predanih, delovnih in srčnih mladih glasbenikih ter njihovih pedagogih.

19-letni Jan Čibej, študent 1. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani in dijak 4. letnika Gimnazije Poljane, ter 18-letni Luka Poljanec, dijak 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, sta bila najmlajša udeleženca tekmovanja. Njun mentor je Simon Klavžar, profesor tolkal in komorne glasbe na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

duo_dendrocopos__1_Foto: B. Č.

Tekmovanje International Percussion Competition Luxembourg (IPCL) ne poteka po starostnih kategorijah; zgornja omejitev starosti je 36 let za enega člana dua oziroma 60 let skupne starosti obeh članov. Mlada slovenska tolkalca sta se tako na tekmovanju merila s precej starejšimi, tudi profesionalnimi tolkalci, zato je njun uspeh še toliko večji.

Komentarji so zaprti.