Podelili smo nagrade in priznanja Frana Gerbiča za leto 2024

Nagrade in priznanja Frana Gerbiča je Zveza slovenskih glasbenih šol letos že 21. podelila najzaslužnejšim glasbenim pedagogom in organizatorjem za življenjsko delo ter za izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene in plesne vzgoje ter izobraževanja v Republiki Sloveniji. Zveza Slovenskih glasbenih šol je tako v 21 letih podelila 38 nagrad in 66 priznanj Frana Gerbiča.

Za leto 2024 je sklep o javnem razpisu za podelitev nagrad in priznanj Frana Gerbiča v skladu z veljavnimi pravili sprejel izvršni odbor Zveze slovenskih glasbenih šol. Javni razpis je bil objavljen 5. decembra 2023 in je bil odprt do 31. januarja 2024.  Na podlagi Pravilnika o podeljevanju nagrad in priznanj Frana Gerbiča je komisija v sestavi: Radmila Bikić Magdić, Erna Lukač, Milivoj Matkovič, Ivo Bašič in Metka Podpečan obravnavala 7 pravočasno prispelih vlog in se skladno s sprejetim pravilnikom soglasno odločila, da za leto 2024 podeli 1 nagrado in 4 priznanja. Prejemnica nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja je HELENA MEŠKO, ravnateljica Konservatorija za glasbo in balet Maribor, predana svojemu poslanstvu in skrbi za ohranjanje in razvijanje slovenskega glasbenega šolstva na najvišji kakovostni ravni. Prejemniki priznanj Frana Gerbiča za izjemne dosežke na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja so ANASTAZIJA JUVAN, DIANA ŠIMBERA, TANJA PETREJ in DEJAN JAKŠIČ. Obrazložitve prilagamo TUKAJ.

Vsi zelo dobro vemo, kako zelo lep, a obenem izjemno odgovoren je poklic učitelja, zato je še toliko bolj pomembno, da znamo opaziti in nagraditi tiste posameznike, ki pri tem delu izstopajo.

Letošnja podelitev je potekala 2. aprila v Kulturnem domu v Cerknici. S svojim obiskom in slavnostnim nagovorom nas je počastila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki je poudarila: »Izjemnega pomena je tudi, da je glasbena izobrazba dosegljiva vsakemu, ne glede na  socialni status. S široko dostopnim glasbenim šolstvom odkrivamo talente, ki bi sicer morda ostali skriti. So dejavnosti, pri katerih smo izgubili širino vključenosti otrok. V nekaterih športih, na primer, se že pozna, da je vse preveč odvisno od materialnih zmožnosti staršev. V glasbenem izobraževanju na srečo še ni tako, a to ne pomeni, da smo lahko povsem brez skrbi.«

Dogodka se je udeležil tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, ki je nagrajenki in prejemnikom priznanj podelil listine. Nagrajence in zbrane na slavnostni prireditvi so nagovorili tudi Radmila Bikić Magdić, predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol, župan Občine Cerknica Marko Rupar in Metka Podpečan, predsednica Komisije za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča. Prireditev je povezovala Karmen Cestnik.

V kulturnem programu so nastopili prvonagrajenci 53. tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG in 16. tekmovanja mladih slovenskih baletnih plesalcev BALTEK: Trio Dolce v sestavu flavtistka Vesper Videc, klarinetist Maj Brežnik in pianistka Amalija Jager iz Glasbene šole Celje, balerina Brina Gerebiciz Glasbene šole Lendava, violinist Mark Lev Krajnc iz Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje in harfistka Leto Križanič Žorž, študentka Mozarteuma v Salzburgu. Gerbičeve samospeve sta izvedla baritonist Janko Potočnik in pianistka Olga Ulokina, učitelja na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje.

Iskreno čestitamo vsem prejemnikom nagrad in priznanj Frana Gerbiča za leto 2024!

 

Avtor fotografij: Ljubo Vukelič
(Uporaba fotografij je dovoljena le ob navedbi avtorja.)


Prejemnica nagrade Frana Gerbiča Helena Meško in minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda (foto: Ljubo Vukelič)


Prejemnica priznanja Frana Gerbiča Anastazija Juvan (foto: Ljubo Vukelič)


Prejemnica priznanja Frana Gerbiča Tanja Petrej in minister za vzgojo in izobraževanje dr. Drajo Felda (foto: Ljubo Vukelič)


Prejemnica priznanja Frana Gerbiča Diana Šimbera (foto: Ljubo Vukelič)


Prejemnik priznanja Frana Gerbiča Dejan Jakšič (foto: Ljubo Vukelič)


Slavnostna govornica predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar (foto: Ljubo Vukelič)


Pozdravni nagovor predsednice Zvese slovenskih glasbenih šol Radmile Bikić Magdić (foto: Ljubo Vukelič)


Pozdravni nagovor gostitelja župana Občine Cerknica Marka Ruparja (foto: Ljubo Vukelič)


Baritonist Janko Potočnik in pianistka Olga Ulokina (foto: Ljubo Vukelič)


Trio Dolce: flavtistka Vesper Videc, klarinetist Maj Brežnik in pianistka Amalija Jager (foto: Ljubo Vukelič)


Violinist Mark Lev Krajnc (foto: Ljubo Vukelič)


Harfistka Leto Križanič Žorž (foto: Ljubo Vukelič)

 

Komentarji so zaprti.